Het vaststellen van de kinderbedtijd doet de hoofden van veel ouders breken. Je wilt dat je kind voldoende slaap krijgt, maar ook weer niet te streng zijn. Wist je overigens dat ‘kinderbedtijd’ een cultuurgebonden fenomeen is? Het bestaat alleen in Nederland en Duitstalige landen. In de rest van de wereld gaan kinderen gewoon naar bed wanneer ze moe zijn. Onthoud dan ook vooral dat de Nederlandse richtlijnen ook echt ‘slechts’ richtlijnen zijn. De hoeveelheid benodigde slaap kan per kind sterk verschillen. Jij als ouder kan goed aan het gedrag van je kind zien of het voldoende slaap krijgt.
Slapen tijdens de eerste levensjaren
Pasgeboren baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag. Behalve dat ze een flinke nachtrust nodig hebben, doen ze overdag ook nog eens driemaal een dutje. Je zou er haast jaloers op worden! Wanneer je baby zes maanden oud is, begin je langzaamaan met het afbouwen van de hoeveelheid slaap. Kinderen van drie jaar doen nog maar één dutje overdag en hebben in totaal ongeveer veertien uur slaap per dag nodig. Alhoewel je vanaf deze leeftijd het middagdutje langzaamaan schrapt, kan het soms zijn dat een kind van vijf hier nog steeds behoefte aan heeft.
Basisschoolleeftijd
Verreweg de meeste kinderen die naar de basisschool gaan, doen overdag geen dutje meer. Lijkt je kind hier toch nog steeds behoefte aan te hebben? Probeer hem in plaats daarvan ’s avonds wat vroeger naar bed te laten gaan. Op kleuterleeftijd (vier tot zes jaar) gaan de meeste kinderen rond 19.00 naar bed. Elf uur slaap per dag is de standaard. Mocht jij ook elk jaar na je verjaardag weer een kwartiertje later naar bed? Dan ben je niet de enige! Het is namelijk een beproefde methode. Zo gaat een gemiddeld kind in groep acht uiteindelijk om 21.00 naar bed.