De Australische Herder is een hondenras als geen ander. Vaak heeft deze hond felblauwe ogen en vind je in de vacht ongebruikelijke kleurpatronen. Het dier heeft opvallend soepele en opgewekte wandelgang, waardoor het altijd in het oog zal springen. Het staat bekend als één van de mooiste en vaak ook meest elegante hondenrassen die je in de wereld zult vinden. Met name in Australië en de Verenigde Staten is dit hondenras uiterst populair, al wint het zeker ook aan bekendheid en populariteit in Europese landen. Het zijn echte werkhonden en ze zijn in staat om een goede bijdrage te leveren tijdens reddingsoperaties. Ze hebben hiervoor precies de juiste kwaliteiten in huis. Bovendien is het een geliefd huisdier voor vele hondenliefhebbers, aangezien het een actieve en beschermend ras is. Zeker een mooie aanwinst voor je gezin, waar je zeker tegen de 13 jaar een plezierige kameraad aan zult hebben.
Uiterlijke kenmerken
Zoals reeds aangegeven, kun je de Australische Herder altijd herkennen aan de prachtige blauwe ogen. Niet veel hondenrassen hebben dit als kenmerk, maar het komt veelvuldig voor bij deze fraaie hond. Veel leden van de inheemse bevolking beschouwt deze honden als heilig, doordat ze zo opvallen door hun blauwe ogen. Ze hebben een indringende blik waarmee ze je graag voor langere tijd aanstaren en dwingen zo vanzelf respect af. Naast felblauw kunnen de ogen tevens nog andere kleuren hebben, zoals zwart, groen of bruin. Het is zeker geen uitzondering als je een Australische Herder aantreft met Heterochromie Iridum, wat inhoudt dat de ogen van de hond twee verschillende kleuren hebben. Ook kunnen er twee verschillende kleuren in hetzelfde oog voorkomen. Het ene oog kan dus blauw zijn en het andere gewoon zwart. Hoe dan ook werpen deze honden een onweerstaanbare blik op je.
Vacht van de Australische Herder
Je kunt een Australische Herder ook heel eenvoudig herkennen aan zijn opvallende gemêleerde vacht. Vaak zijn er diverse kleuren in te ontdekken, die door elkaar lopen en een uniek patroon geven. Er zijn vier geaccepteerde kleuren, die gelden voor dit hondenras, namelijk zwart, blauw merle, rood en rood merle. Uiteraard zijn er ook vaak witte of bruine aftekeningen zichtbaar rond het gezicht, de borst, aan de voorkant of bij de achterpoten. De vacht zelf is halflang en valt recht tot golvend en is weerbestendig. Enkel bij de kop, de voorpoten en de oren is het haar langer. De ondervacht zal twee keer per jaar intensief verharen en gedurende de rest van het jaar enkel matig.
Model van de staart
De staart van een Australische Herder is van nature lang, maar gebruikelijk werd de staart half ingekort of zelf geheel kort gehouden. De reden hiervoor was om te voorkomen dat de honden verwondingen opliepen tijdens hun werk als hoeders van schapen. De staarten werden als overbodig gezien, waardoor ze deze zijn gaan inkorten. De honden werden zelfs dusdanig gefokt dat ze met korte staarten geboren werden. Dit kan nog steeds terug te vinden zijn bij hedendaagse nestjes. Het couperen mag in landen als de Verenigde Staten voor dit hondenras nog steeds, echter in Europa is dit verboden. Je treft hier dus enkel nog Australische Herders aan met langere staarten, of als ze met korte staart geboren worden als gevolg van het fokken.
Formaat van een Australische Herder
Met een Australische Herder haal je een middelgrote hond in huis. Het behoort zeker niet tot de grootste soorten herdershonden, maar is wel erg gespierd en stevig van bouw. Door deze robuuste bouw weegt deze hondensoort vaak tussen de 16 tot 32 kilo. Het kan dus zeker verschillen, afhankelijk van de hond die je uitkiest. Een reu bereikt vaak een schofthoogte van tussen de 48 tot 58 centimeter, terwijl de teven iets kleiner blijven met schofthoogtes tussen de 46 en 56 centimeter. Door zijn werkgeschiedenis is het een energiek en gespierd ras, wat alert en fanatiek overkomt. Het zijn zeker ware eye-catchers.
Gedrag
Als je een Australische Herder in huis haalt, is het noodzakelijk dat je veel met de hond kunt ondernemen. Het dier is behoorlijk energiek en wil graag actief in de weer zijn. Zorg ervoor dat de hond lekker buiten kan rondrennen en in beweging is. Spelen is een absolute must, om dit dier gezond en afgeleid te houden. Beoefen leuke hondensporten met je herder, zoals hondenfrisbee of doe mee met agility of behendigheidstraining. Als je een heel parcours uitzet en hier zelfs mee naar wedstrijden gaat, zul je ongetwijfeld hoog scoren met jouw Australische Herder. Ze doen hun baasjes graag een plezier en zullen helemaal opgaan in het spel, vanuit eigen fanatisme. Je kunt zelfs een kans wagen met doggy dance, want ook hierin zullen ze redelijk behendig zijn. Als ze maar op en top in beweging kunnen zijn.
Temperament van Australische Herder
Naast dat dit hondenras uiterst alert en intelligent is, zijn ze mooi om te zien en trouw aan hun baasje. Ze beschikken over veel energie en worden graag door je aan het werk gezet. Het zijn echte doorzetters en bieden een hoge mate van intensiteit in alles wat ze doen. Daarnaast zijn ze zelfverzekerd en beschermend van aard, waardoor ze goed als waakhond dienen voor je gezin. Ze genieten van menselijk gezelschap en zijn bovendien niet agressief naar andere honden toe. We kunnen ze gereserveerd of voorzicht overkomen jegens vreemden. Zeer goede kwaliteiten voor een heuse familiehond, al hebben ze zeker niet het gemakkelijkste karakter. Een sterke eigen wil gecombineerd met een hoge intelligentie zorgen zeker voor een uitdaging, als je er niet zorgvuldig mee overweg kunt.
Verzorging
Het belangrijkste aandachtspunt voor de verzorging van een Australische Herder is zijn halflange vacht. Deze zal regelmatig gekamd en geborsteld moeten worden. Doordat de hond zo intensief bezig is steeds, zul je toch de vacht moeten controleren op klitten en vuil moeten weghalen dat in de haren blijft hangen. Zeker als je hond in de rui is, zal het kammen en borstelen voorkomen dat hij onnodig jeuk en irritatie heeft van loszittende haren. Het is zeker belangrijk om vul weg te halen bij de ogen en oren, aangezien hier nare ontstekingen door kunnen ontstaan. Gebruik afgekoeld gekookt water om deze plekken goed te reinigen. Bekijk ook zeker de tenen, aangezien hier veel vuil kan blijven steken. De nagels dienen ook tijdig te worden bijgeknipt, als is dit vaak al redelijk bijgeschaafd door het vele rennen en graven dat je hond zal doen. Ook het gebit verdient volledig je aandacht. Poets zeker één keer per week de tanden schoon, om nare infecties te voorkomen. Deze kunnen naar binnen slaan en vervelende gevolgen hebben voor de interne organen.
Ernstige ziekteverschijnselen bij Australische Herders
Een optimale verzorging is essentieel als je je hond gezond wilt houden. Je wilt tijdig enige klachten of ziektesymptomen kunnen opmerken, zodat je hier snel iets aan kunt doen. Er zijn flink wat gezondheidsproblemen waarvoor de Australische Herder gevoelig is. Zo kan je hond epilepsie krijgen, of cataract in de ogen. Heupdysplasie en Patellaluxatie zijn ook veel voorkomende ziektes die bij dit hondenras voorkomen. Het is goed om je van de symptomen hiervan op de hoogte te stellen, zodat er snel een juiste prognose kan worden gesteld. Een behandeling kan zo worden gestart om je hond te helpen en weer gezond te maken, of tenminste de juiste steun te bieden die de kwaliteit van leven weer optimaal maakt.
Opvoeding
Aangezien de Australische Herder een uiterst intelligente hond is, is het belangrijk dat je een goede opvoeding biedt. Door consequent te blijven bij het trainen en de socialisatie van je pup, leert deze wat wel en niet wordt getolereerd. Met belonen bereik je meer dan met straffen, aangezien de hond door al je tactieken heen kijkt en heel goed voor zichzelf kan denken. Het zal een negatieve benadering dan ook geenszins tolereren. Op puppycursus leer je goed samenwerken en dit is de basis voor het opbouwen van een goed karakter. De hond zal zeker tegen de twee jaar nodig hebben om volledig volwassen te worden, waardoor je veel geduld zult moeten opbrengen tijdens de leerfases van je hond. Er zal voldoende tijd moeten worden gestoken in een goede socialisatie, zodat je voorkomt dat het dier zijn goede kwaliteiten van zelfstandigheid en waakzaamheid verkeerd gaat inzetten. Aandacht en tijd zijn cruciaal om de band met je hond te versterken en werkelijk in het dier te investeren. Als je dit goed doet, krijg je er een super hond voor terug.
Beweging
Het is niet raadzaam om voor een Australische Herder te kiezen als je zelf nauwelijks van beweging houdt. Dit hondenras heeft immers veel tijd buiten nodig om zijn energie kwijt te kunnen raken. Het dier heeft een extreem uithoudingsvermogen en beschikt over stevige spieren, waarmee hij eindeloos kan doorwerken en spelen. Je zult zeker meerdere keren per dag naar buiten moeten en tenminste eenmaal een uur intensief spelen of bewegen met je hond. Dit kan zijn terwijl je fiets of hardloopt, waarbij hij graag met je mee zal gaan. Ook mentaal zul je aan bepaalde stimulans tegemoet moeten komen. Het dier leent zich uitstekend voor diverse typische hondensporten, zoals endurance, speurwerk of doggy dance. Ook andere buitenactiviteiten zullen zeker in de smaak vallen, zoals hondenfrisbee. Bij je puppy zijn de spieren, gewrichten en hersenen nog volop in ontwikkeling, waardoor je minder lang kunt wandelen. Dit kun je met de maanden langzaam gaan opbouwen, zolang je hondje maar voldoende kans krijgt om ook volop te rusten van alle nieuwe indrukken.
Geschiedenis
Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, komt de Australische Herdershond helemaal niet oorspronkelijk uit Australië. Het dier kent ook nog vele andere namen, zoals Spaanse herder, pastoorshond, bobtail of Oostenrijkse herder. Het is onduidelijk waar de oorsprong werkelijk ligt, maar het lijkt alsnog het hondenras uit Europa komt. Met ontdekkingsreizigers of kolonisten zijn de dieren meegereisd naar Australië en van daaruit weer naar Noord-Amerika. Hier ligt de oorsprong van het huidige ras, zoals het nu gefokt is na meerdere kruisingen. Zijn meest directe voorouders zijn herdershonden die vanuit Spanje kuddes merinosschapen zijn gevolgd. Onder Amerikaanse boeren werd de hond voornamelijk ingezet op ranches, vanwege hun enorme uithoudingsvermogen. Ze kunnen heel eenvoudig kuddes bewaken en zo flinke kilometers afleggen. Voor zijn intelligentie werd de Australische Herdershond uiteindelijk ingezet als showhonden bij rodeo shows. Ze zijn leergierig en dit maakt hun tot populaire werk- en gezinshonden.