Een groeiachterstand kan verschillende oorzaken hebben. Men denke aan een eetprobleem of het kan ook in de genen zitten. Heeft jouw kind merkbaar een groeiachterstand dan is het misschien raadzaam om jouw kind andere voeding of ander voedsel te geven. Eventueel kun je dit aanvullen met supplementen indien jij jouw kind extra vitaminen of mineralen toe te dienen zodat de groei bevordert wordt. Laat je in ernstige of opvallende gevallen vooral ook door de huisartsen adviseren wat je kunt doen om bijvoorbeeld ondervoeding recht te zetten.
Wanneer heeft jouw kind een groeiachterstand?
Kinderen zijn natuurlijk niet allemaal even groot. Maar mocht jouw kind duidelijk een groot aantal centimeters onder de norm van leeftijdgenoten blijven dan kan er wellicht sprake zijn van een groeistoornis bij jouw kind. De oorzaak van de groeiachterstand kan naast ondervoeding ook veroorzaakt worden door een afwijking in de organen, bijvoorbeeld de maag of darmen, die voedsel verwerken. Of de hormoonhuishouding is bij jouw kind niet helemaal in orde. De arts kan er middels onderzoek achter komen waar, in het gedrag of organisme, het mis loopt bij jouw kind. De arts kan jou ook vertellen of er in bepaalde gevallen een operatie mogelijk of gewenst is.
Enkele tips om een groeiachterstand te detecteren
Neem thuis regelmatig de lengte van jouw kind op, dan kun je de vorderingen, of er spurten zijn of niet, in de gaten houden. Wellicht dat supplementen of medicijnen van pas kunnen komen om een groeiachterstand, bij jouw kind, in te halen. Raadpleeg eventueel de huisarts als je advies of een voorschrift wilt krijgen. Hij geeft jou informatie vanuit vertrouwde en deskundige hoek over waar het aan kan liggen dat jouw kind qua lengte achterligt op leeftijdgenoten. Grijp op tijd in want het voorkomen van een groeiachterstand voorkomt wellicht ook fysieke en mentale problemen.
Leer je kind fieten in een aantal stappen.