De Yorkshire Terriër is een klein, maar dapper en energiek hondje. Met een kenmerkend sterk karakter als snoezige deugniet. Het is een aanhankelijk schoothondje dat graag je gezelschap op zoekt. Een sterk eigen willetje zorgt voor een kranig en dapper hondje, dat zichzelf opwerpt tot waakhond. De Yorkshire Terriër heeft een vrolijk, levendig en opgewekt speels karakter en beschikt door een hoge intelligentie over een groot probleemoplossend vermogen. Het is een vastberaden en doortastend hondje, die zich aangedreven voelt door een grote mate van zelfstandigheid. De levensverwachting van dit schattige, doch pittige hondje ligt ergens tussen 13 tot 16 jaar.
Uiterlijke kenmerken
Dit intelligente hondje is compact gebouwd. Door zijn kleine omvang heeft het de uitstraling van een echt dameshondje, al blijft het een echte Terriër in hart en nieren. Hij loop doorgaans fier met het kopje omhoog, met oren die V-vormig zijn en doorgaan rechtop worden gedragen. Het hoofdje van een Yorkshirt Terriër is klein en vlak, gevolgd door een rechte rug en achterhand. Het was gebruikelijk om de staart te couperen of in te korten, wat hedendaags echter niet meer is toegestaan. Het hondje heeft hierdoor nu een rechte staart, dat iets boven de ruglijn wordt gedragen. De schofthoogte van de Yorkshire Terriër bevindt zich tot ongeveer 20 centimeter en ze wegen over het algemeen ergens tussen de 2,4 en 3,2 kilo.
Vacht van de Yorkshire Terriër
De vacht van de Yorkshire Terriër is uiterst kenmerkend door de donker behaarde rugpartij, aangevuld met een warme gouden kleur over de rest van het lichaam. Aan de voorsnuit vind je doorgaans wat langere beharing, wat het hondje een schattige en enigszins ondeugende uitstraling geeft. Bij het kopje wordt de gouden gloed enigszins donkerder en bruiner, wat enige aanvullende accenten geeft in een over het algemeen egale spoeling. Op de rug vind je dan een soort van staalblauwe gloed lopen vanaf het achterhoofd tot de staart, wat het hondje een kenmerkende uitstraling geeft.
Gedrag
De Yorkshire Terriër is een dapper en intelligent hondje, dat zich graag waaks opstelt om zijn thuis te beschermen. Door zijn onbevreesde karakter kan de Yorkshire Terriër nog wel eens overmoedig worden en tegen grote honden of mensen in verweer gaan. Hij kan zichzelf nog wel eens overschatten, waardoor je hier beter waakzaam op kunt zijn om problemen te voorkomen. De York is uiterst aanhankelijk en loyaal naar zijn baas toe en is graag overal bij betrokken. Dit maakt het tot een gezellig kameraadje, dat waarde hecht aan het gezinsleven waar hij onderdeel van is. Hij kan over het algemeen goed met andere dieren geplaatst worden, mits er een duidelijke socialisatie aan vooraf gaat. De omgang met kleine kinderen zal goed verlopen, echter dien je er bewust op te zijn dat de York van zich af zal bijten als er te wild met hem wordt omgesprongen. Toezicht is dan ook altijd raadzaam. Het is een sportief hondenras, waarmee je urenlang kunt spelen of wandelen. Door zijn kleine omvang zal een middelgrote tuin reeds voldoen om hem bezig te houden.
Yorkshire Terriër is een echte Terriër
De Yorkshire Terriër is onmiskenbaar een echte Terriër, met een kenmerkend pittig karakter en een groot doorzettingsvermogen. Het is belangrijk om dit hondje goed op te voeden en een zekere discipline aan te leren. Dan heb je het meest profijt van zijn opgewekte en guitige karakter. Het Terriërbloed zorgt voor een onvervalste vasthoudendheid, waardoor deze hondensoort nog wel eens als koppig wordt ervaren. Daarnaast is de York behoorlijk territoriaal ingesteld, waardoor menig bezoek met geblaf wordt begroet. Klein, maar dapper is de Yorkshire Terriër zonder twijfel. En een echte allemansvriend voor de gezinsleden waar hij zichzelf thuis bij beschouwt, dus al met al een heuse aanwinst voor het gezin.
Verzorging
Door een langharige en dikke vacht heeft de Yorkshire Terriër zeker een goede vachtverzorging nodig. Het is daarbij belangrijk dat je dagelijks de vacht controleert op klitten en andere ongewenste oneffenheden. De lange, zijdeachtige haren moeten per laag worden uitgekamd en geborsteld om klitvorming tegen te gaan. Je kunt de hond met enige regelmaat in bad doen, om ervoor te zorgen dat de vacht schoon en netjes blijft. Het is zeker niet zomaar dat veel baasjes er uiteindelijk voor kiezen om een hun hondje een kort kapsel aan te meten, aangezien er voor de verzorging zeker veel werk bij gemoeid is. Een trimsalon kan echter de vacht zo’n 3 tot 4 keer per jaar trimmen voor het juist onderhouden van een langere vacht bij jouw Yorkshire Terriër.
Controle op algehele gezondheid
Naast de vacht zullen ook de ogen en oren regelmatig moeten worden gecontroleerd. Houdt er bovendien rekening mee dat bij de York Cataract of grauwe staar en vertroebeling van het oog kan optreden. Ook Distichiasis komt regelmatig voor, waarbij de onderste wimpers het hoornvlies irriteren. De snor mag dan weer worden schoongemaakt van etensresten en ander vuil. Ook het gebit verdient voldoende aandacht, aangezien dit al op jonge leeftijd behoorlijk slecht kan worden. Door te poetsen en tandsteen te verwijderen, draag je bij aan een goede gebitsverzorging. Stevig kauwmateriaal kan hier zeker bij helpen. Bij puppy’s kan het melkgebit vast blijven zitten, waardoor dit zal moeten worden verholpen. De Yorkshire Terriër heeft een aanleg voor tandproblemen, doordat ze over een smalle kaak beschikken. Passende voeding kan hierin zeker het verschil maken.
Ernstige gezondheidszorgen bij Yorkshire Terriër
Bij veel kleinere hondenrassen zie je een gevoeligheid voor gezondheidsproblemen en de Yorkshire Terriër is hier geen uitzondering op. Dit hondenras is uiterst gevoelig voor Legg-Calvé-Perthes, waarbij er een ontsteking in het heupbot optreedt. Dit belemmert de bloedtoevoer naar het dijbeen, waardoor het bot hier afsterft. Een diagnose hiervan kan vaak reeds bij pups tussen de 4 tot 8 maanden worden vastgesteld, waarbij veel pijn wordt ervaren. Ook kan je hondje last hebben van Patella Luxatie of losse knieschijven. Als je pup mank begint te lopen, is het verstandig om de knieschijf door de dierenarts terug te laten zetten. Veel van de gezondheidsklachten zijn erfelijk belast, waardoor het verstandig is om de ouderdieren te laten testen op erfelijke aandoeningen. Hierdoor is de kans groter dat de pups hier niet mee zijn belast.
Opvoeding
Door zijn hoogmoedige karakter en onbetwiste eigendunk is het zeker belangrijk om veel aandacht te besteden aan een zorgvuldige opvoeding van je Yorkshire terriër. Voor zijn eigen veiligheid is het beter om het diertje niet enkel te verwennen, maar duidelijk aan te leren wat wel en wat niet gewenst gedrag is. Je kweekt anders een neurotisch hondje of een heuse tiran met grootheidswaanzin. Het is zeker niet nodig dat jouw York hondje tegen iedereen blaft en naar de kuiten bijt. Hij kan uitstekend gedrag worden aangeleerd, doordat hij goed kan luisteren en veel plezier haalt uit het zorgvuldig uitvoeren van opdrachten die je het diertje aanreikt. Zijn hoge intelligentie zorgt ervoor dat hij snel doorheeft wat je hem als baasje wilt aanleren, dus benut zijn positieve kwaliteiten zodat deze voor hem gaan werken en niet tegen hem. Houdt er rekening mee dat hij je wel tot het uiterste zal willen testen, dus biedt je York voldoende uitdaging en stimulans.
Geduldige opvoeding voor geslaagde socialisatie
De Yorkshire Terriër is snel onder de indruk van situaties. Hierdoor raakt hij snel opgewonden, wat zich uit in overmoedig gedrag of juist overbezorgde onzekerheid. Je kunt hem langzaam aan situaties laten wennen door, zijn aandacht op jou gericht te laten. Hoe positiever je hem benaderd, des te effectiever zal de opvoeding verlopen. Strenge hand zal averechts werken en moet vermeden blijven. Een goede socialisatie is belangrijk, waarbij je je hond kalm begeleidt. Je doet je York een gunst door zijn bravoure wat te temmen. Je hoeft zo zelf ook niet telkens je hond te corrigeren als hij aan de lijn loopt te trekken of te blaffen naar elke voorbijganger. Een puppycursus is een absolute must voor dit hondenras, zodat je York netjes met andere dieren en nieuwe situaties leert omgaan.
Beweging
Met de Yorkshire Terriër moet je rekening houden op een druk en actief ras. Het hondje past zich zonder moeite aan binnen het gezin, maar wil wel volop bezig gehouden worden. Aandacht mag hem dan ook zeker niet ontbreken. De York vindt het geweldig om actief bezig te zijn en je maakt je hondje dan ook zeker gelukkig met lange wandelingen, graven en volop ruimte om te ravotten. Het liefst zijn ze altijd met je samen, om leuke dingen te ondernemen. Hun uithoudingsvermogen is dan ook onuitputbaar en dit zal je van zo’n klein hondje zeker verbazen. Onderneem voldoende spelletjes zoals touwtrekken en ze genieten volop. Je kunt ze ook heel gemakkelijk nieuwe trucjes aanleren, doordat ze zo’n hoge intelligentie hebben. Ze worden dan ook graag mentaal uitgedaagd.
Geschiedenis
Het hondje vindt zijn origine in de huizen van de Britse arbeidersklasse in de tweede helft van de negentiende eeuw. De Yorkshire Terriër komt voort uit andere Terriërsoorten, zoals de Skye Terriër, de Dandie Dinmont en de Manchester Terriër. Deze felle, lichtgebouwde honden dienden ratten te verdelgen en mee te gaan met de jacht. De Yorkshire Terriër dankt zijn overvloedige vacht aan Maltezerbloed, waardoor het diertje een lievere uitstraling kreeg. Dit wekte uiteindelijk de interesse van de hogere klassen en viel het aantrekkelijke hondje al snel bij een groter publiek in de smaak. De hondjes maakten hun weg naar de Verenigde Staten en aan het begin van de twintigste eeuw zelfs naar Nederland en België. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Yorkshire Terriër steeds meer een modehond. Hierdoor staat het nu meer bekend als een dameshondje, dan dat het nog als volwaardige Terriër en dus jachthond wordt beschouwd. Doordat ze regelmatig met andere hondenrassen worden gekruist, heeft het nog weinig weg van de originele Terriër en wordt het nageslacht eerder Boomer genoemd. Een rijke geschiedenis van arbeidersras tot modehondje.