Als je kindje tussen de één en anderhalf jaar oud is, begint het voorzichtig met zijn eerste woordjes. Het duurt dan nog wel tot het vierde levensjaar voordat hij zinnetjes kan maken. Voor jou als ouder bestaan er verschillende manieren om je kleintje te helpen. Als je elke dag voldoende aandacht besteedt aan dit proces zal hij vlot leren praten. Dat kinderen die vroeg praten, intelligenter zouden zijn, kan naar het land der fabelen worden verwezen. Maar het taalvermogen helpt een kind wel om zich op andere gebieden nog beter te kunnen ontplooien.
Blijf zelf voortdurend praten
Hoe leert een kind nieuwe dingen? Juist, vaak door te observeren. En observeren betekent in het geval van taalontwikkeling luisteren. Daarom is het voor jou als ouder belangrijk om zoveel mogelijk tegen je kindje te praten. Ook al weet je dat hij lang niet alle woorden zal begrijpen. Op een gegeven moment zal hij woorden gaan herkennen en deze gaan associëren met de handelingen die je verricht. Benoem dus voortdurend waar je mee bezig bent. Praat rustig en spreek je woorden duidelijk uit. Wil je een reactie van je kindje, stel dan in het begin korte en gesloten vragen.
Taalontwikkeling én zelfvertrouwen stimuleren
Als je kindje langzaamaan begint te praten, maakt het natuurlijk nog allerlei foutjes. Benoem deze niet als dusdanig, maar herhaal het woord dat het bedoelde te zeggen op de juiste manier. Zo hoort het kind hoe het het eigenlijk moet zeggen, zonder zijn zelfvertrouwen te verliezen. Wat ook bijdraagt aan een sterke taalontwikkeling, is het voorlezen voor het slapengaan. Ook kun je prentenboeken gebruiken waarbij juist je kindje mag vertellen wat het ziet. Geef je kleine de tijd om zijn woorden en zinnen af te maken. Zo stimuleer je de actieve taalkennis nog meer.