Het is goed om je kindje vanaf jonge leeftijd in contact te brengen met andere kindjes. Dit stimuleert het proces van sociale ontwikkeling. Echter voorkomt dit niet dat kinderen in de peuterleeftijd dit soms allemaal lijken te vergeten. Ze zijn dan erg egocentrisch ingesteld. Bovendien, als ze iets willen, dan willen ze het ook nu! Peuters kunnen zich simpelweg nog niet verplaatsen in wat andere kindjes willen of voelen. Het gedrag dat ze soms vertonen, gebeurt dus niet expres. Jij als ouder vervult een belangrijke rol bij het samen leren spelen.
Vroeg beginnen
Tot het tweede levensjaar zijn kinderen op zichzelf gericht. Pas op de peuterleeftijd gaat het kind zich meer interesseren voor andere kinderen en wat zij doen. Maar dan nog steeds is samen spelen in eerste instantie nog niet vanzelfsprekend. Om je kind hiermee zo goed mogelijk te helpen, is het belangrijk om al vroeg te beginnen met het leren delen. Het geef-en-neemspelletje is daarbij van grote hulp. Zo leert je kleintje al snel dat als hij iets weggeeft, dat niet betekent dat hij het automatisch kwijt is. Dat kwijtraken is namelijk een grote angst voor een kind.
Contact met leeftijdgenootjes
Kinderen kunnen op deze manier in een veilige omgeving goed wennen aan het delen van zaken. Daarbij speelt natuurlijk wel een rol, dat ze jou als ouder compleet vertrouwen. Met andere mensen of kinderen kan dat weer een ander verhaal zijn. Behalve je kind dus te leren wennen aan het delen op zich, is het ook goed hem al vroeg in contact te brengen met leeftijdgenootjes. Dat kan natuurlijk een peuterspeelzaal zijn, maar net zo goed het spelen met zijn broertjes, zusjes en kinderen van je vrienden. Goed leren samen spelen vormt een stevige basis voor een gezonde sociale ontwikkeling.