Opvoeden is geen gemakkelijke taak. Hoewel het hartstikke leuk is, kom je ook voor allerlei opgaven te staan. Het is soms zelfs zo dat je het niet allemaal alleen aankan. Het is dan beter om er hulp bij te vragen. Toch rust hier vaak nog wel een taboe op. Want wanneer moet je dan hulp inschakelen en wie is daarvoor de aangewezen persoon?
Aard en ernst
Het is in de eerste plaats belangrijk om de aard en ernst van de klacht vast te stellen. Het kan best zijn dat je kind ergens een periode wat meer last van heeft dan anders. Denk aan periodes waarin het slecht slaapt. Het is dan niet direct zo dat je er specialisten bij moet halen. Wanneer een probleem de kwaliteit van het leven aantast is dat een ander verhaal.
Fases van het leven
Niet alleen als het gaat om lichamelijke klachten is het belangrijk om hulp in te schakelen. Misschien hebben jouw kind en jij het wel even helemaal niet zo fijn met elkaar. Dit komt bijvoorbeeld in de pubertijd vaak voor. Ook hier geldt dat wanneer het de kwaliteit van jullie levens aantast, iemand inschakelen geen taboe zou moeten zijn.
Wie is de geschikte specialist?
De vraag die je vervolgens hebt is natuurlijk waar je dan naartoe moet. Dit kan van heel veel factoren afhangen. Het kan soms zo zijn dat de huisarts je kan verwijzen. In andere gevallen kan je beter naar instanties stappen die ervaring hebben met specifieke situaties waarmee jullie te maken hebben. Kies dan wel iemand waar iedereen zich goed bij voelt.
Het onderliggende probleem achterhalen
Wat vooral vaak blijkt is dat er achter de problemen die jullie thuis hebben een ander probleem schuilgaat. In dat geval is het juist ook belangrijk om er een specialist bij te halen. Die kan deze situaties net wat beter en gemakkelijker herkennen. Waardoor de kans op een betere oplossing ook groter wordt.