Bij een relatiebreuk of een scheiding met kinderen is er vaak sprake van kinderalimentatie. De niet verzorgende ouder dient na de echtscheiding kinderalimentatie te betalen aan de ouder die het kind of kinderen verzorgt. Het gaat hierbij om kosten voor studie, opvoeding en dagelijkse verzorging. De alimentatie wordt bepaald naar rato van draagkracht van de betaler. Het alimentatiebedrag wordt jaarlijks aangepast. De kinderalimentatie kan niet worden afgekocht. Dit wordt in strijd geacht met de ‘openbare orde’. Als de alimentatieplichtige geen kinderalimentatie betaalt kan de alimentatiegerechtigde het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen. Het LBIO kan beslag leggen op het loon of de uitkering van wanbetalers.
Hoogte van de kinderalimentatie
Men kijkt bij het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie naar de draagkracht en behoefte.
Bij draagkracht kijkt men of de alimentatieplichtige (de niet verzorgende ouder) financieel in staat is om kinderalimentatie te betalen.
De behoefte wil zeggen: welk bedrag heeft de verzorgende ouder nodig om de studie, opvoeding en dagelijkse verzorging te bekostigen. Kinderalimentatie is in de regel nooit hoger dan de behoefte en de draagkracht. Aan de hand van tabellen wordt door de rechter de hoogte van de kinderalimentatie bepaald.
Het is ook mogelijk onderling afspraken te maken (en dus af te wijken van de regels die er voor alimentatie zijn) over de hoogte van de kinderalimentatie. Zo kan de alimentatieplichtige ook meer betalen. Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Als partners onderling afspraken maken, gaat het – zo blijkt in de praktijk – vaker fout.
Voorbeeld:
Jan zou in eerste instantie 350 euro per kind betalen, maar hij stelde tijdens de mediation voor om 500 euro te betalen. Dit omdat de scheiding zijn schuld was. De mediator vond dit een goed idee en de afspraak werd vastgesteld in het echtscheidingsconvenant. Korte tijd na de scheiding raakte Jan werkloos en hij kon 200 euro kinderalimentatie betalen. De ex-partner weigerde dit bedrag te accepteren. Jan besloot daarop om helemaal te stoppen met het betalen van de kinderalimentatie.
Kinderalimentatie en co-ouderschap
Meestal worden er over kinderalimentatie bij co-ouderschap afspraken gemaakt als de inkomensverschillen groot zijn. Als beide ouders evenveel verdienen en net zo veel uitgeven aan de kinderen, dan hoeft er geen kinderalimentatie te worden betaald. Men kan bij co-ouderschap afspraken maken over de kinderalimentatie als:
▪ er (grote) inkomensverschillen zijn
▪ de ene ouder meer kosten heeft dan de andere ouder
▪ de kinderen iets vaker bij de ene ouder verblijven dan bij de andere ouder
De meeste co-ouders kiezen om een rekening te openen waar de kinderbijslag op wordt gestort en ook de bijdrage van beide ouders. Van deze rekening worden alle lasten betaald.
Partners betaalt geen kinderalimentatie
Als de niet verzorgende ouder geen kinderalimentatie betaalt kan de verzorgende ouder het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen inschakelen. De laatste jaren wordt het LBIO steeds vaker ingeschakeld. Het LBIO heeft verregaande bevoegdheden. Zo kan het de inboedel verkopen of beslag leggen op het loon of uitkering van de wanbetaler . Het LBIO mag ook bij achterstallige betalingen in de partneralimentatie ingrijpen.
Verzoek tot wijziging kinderalimentatie
Bij de rechtbank kan men een verzoek indienen om te alimentatie te beëindigen, verminderen of verhogen. Dit geldt voor zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Het verzoek tot wijzigen van de partner- of kinderalimentatie kan worden gedaan als er financieel een verandering optreedt bij één van de partners.
Het kan gaan om bijvoorbeeld de volgende veranderingen in de financiële positie:
▪ degene die alimentatie ontvangt heeft werk gevonden en kan in eigen onderhoud voorzien
▪ degene die alimentatie ontvangt gaat met pensioen of raakt werkloos
▪ degene die alimentatie ontvangt gaat opnieuw trouwen of duurzaam samenleven
▪ degene die alimentatie moet betalen wordt werkloos of gaat met pensioen
Als de rechter er reden toe ziet kan hij de hoogte van de alimentatie wijzigen. Ook als er bij de echtscheiding een beding van niet-wijzigen is afgesloten. Het wijzigingsverzoek wordt gedaan door een advocaat.
Het bedrag dat de kinderalimentatieplichtige moet betalen kan worden verminderd als het kind 18 jaar is geworden. Het kind kan bijvoorbeeld een eigen inkomen hebben, woonlasten delen met een ander of studiefinanciering ontvangen.