Verantwoord speelgoed betekent speelgoed waar je je kind zonder enige gezondheidsrisico’s mee kunt laten spelen. Maar dat niet alleen. Verantwoord speelgoed betekent namelijk ook speelgoed waar je kind iets van opsteekt. En dat dus ook past bij de ontwikkelingsfase van je kleine. Speelgoed dat te ‘makkelijk’ voor hem is zal hem snel gaan vervelen. En andersom, iets wat nog net te moeilijk is, zal je kind juist frustreren. De kunst is dus om op elke leeftijd speelgoed aan te bieden dat het leerproces bevordert, zonder te serieus te worden. Een aantal tips op een rijtje.
Verantwoord speelgoed voor de allerkleinsten
Gedurende de eerste zes maanden van zijn leven doe je je baby een groot plezier met een mooi, kleurrijk mobiel. Ook een speeltapijt doet het erg goed. Na een half jaar kun je balletjes, bijtringen en rammelaars introduceren. Is je baby een jaar oud, bied hem dan speelgoed aan waar hij iets meer mee kan en dus nog actiever bezig kan zijn. Ook is het goed om je kindje speelgoed te geven waarmee hij activiteiten uit het dagelijks leven kan nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan een keukentje, een plastic sleutelbos of andere huishoudelijke artikelen.
Verantwoord speelgoed voor peuters en kleuters
Peuters en kleuters zijn ontzettend actief en ondernemend. Ze proberen graag vanalles uit en ontdekken in deze levensfase een hele hoop nieuwe dingen. De motorische én cognitieve vaardigheden van jouw kleine nemen een enorme sprong. Bied je kindje dan ook speelgoed aan dat hem hierbij helpt en op dit gebied uitdaagt. Ga ook eens samen knutselen, dit bevordert de fijne motoriek maar leert jouw kindje ook samen dingen te doen en te delen. Voor deze laatstgenoemde doeleinden lenen gezelschapsspelletjes zich ook bij uitstek. Kwartet, memory en de Toren van Pisa zijn al jarenlang onverminderd populair.